Artlandish concepts
Image default
Arts / Photography

Werken tijdens je studie

Veel studenten hebben een baantje naast hun studie. Meestal is dat wel nodig om de kosten van het studentenleven te dekken. Zeker als je op jezelf woont, krijg je te maken met veel kostenposten en alles lenen is ook niet de beste optie. Als student kun je vaak best wel veel verdienen, dus het loont wel om er je tijd in te steken. In ruil daarvoor kun je dat geld gebruiken voor vakanties, uitjes, borrels, feestjes, uit eten gaan, maar natuurlijk ook minder leuke dingen, zoals boodschappen, studieboeken en huur. Er zijn helaas wel eens werkgevers die studenten willen gebruiken als goedkoop personeel. Daarom is het belangrijk om te weten wat je waard bent en wat je hoort te verdienen. Je kunt een salarisberekening doen met de loonwijzer om te kijken of alles in orde is met je salaris.

Verder is het ook gewoon goed voor je om te wennen aan werken. De rest van je leven zul je toch de meeste tijd in de week kwijt zijn aan werken, dus het is wel zo fijn om daar een beetje aan te wennen. Veel dingen op de werkvloer leer je alleen door het mee te maken. Denk aan beoordelingsgesprekken of salarisonderhandelingen. Die dingen zijn fijn om te oefenen bij een baantje dat nog niet zo belangrijk is, waar je nog niet zo veel te verliezen hebt.

Ook is het goed voor je CV om werkervaring te hebben. In bijna elke vacature zie je dat enige werkervaring een vereiste is. Het zou toch zonde zijn als je die werkervaring niet nu alvast opdoet. Het beste is om een bijbaantje te hebben in hetzelfde werkveld als je opleiding, dat wordt door toekomstige werkgevers erg gewaardeerd. Dit kan ook motiverend werken, omdat je merkt waar je je opleiding voor doet en dat je het later echt gaat toepassen in je werk.

http://www.cbbs.nl/