Artlandish concepts
Image default
Arts / Photography

Verschillende hoofddeksels

Hoofddeksels worden al honderden jaren gedragen door jong en oud, man of vrouw. Het komt in vele verschillende vormen voor en sommigen hebben zelfs verschillende betekenissen of worden binnen verschillende geloven gedragen. Zo zijn er hoeden, baretten, petten, keppeltjes, mutsen en sjaals. Maar worden in sommige beroepen ook andere hoofddeksel gedragen zoals een koksmuts, helm, een haarnet en een politiepet. De laatst genoemde hoofddeksels worden tijdens verschillende beroepen gedragen. Zo is algemeen bekend dat een koksmuts en een haarnetje in de horeca gedragen worden of in fabrieken en andere gelegenheden waar eten wordt verwerkt en de haren opgeborgen moeten zijn.

Het dragen van een hoofddoek, een keppeltje of een tulband zijn dan weer religieuze hoofddeksels. Hoofddoeken komen voor in de moslim cultuur en worden gedragen door de vrouwen. Het licht er net aan hoe streng het geloof word bijgebracht, niet iedere moslima draagt namelijk een hoofddoek. In de westerse culturen, zoals het christendom worden vrijwel geen hoofddeksels gedragen voor religieuze redenen. Wat je hier vaak ziet is dat mensen hoedjes, mutsen of petten dragen. Het eerst genoemde wordt vaak gedragen met feesten of events. Soms worden hoedjes ook gedragen tijdens het overleiden van een dierbare. Hoedjes komen in vele verschillende vormen, maten en kleuren het licht er precies aan wat voor een soort gelegenheid het is. Mutsen worden daarentegen vaak gedragen wanneer het koud is, het hoofd wordt op deze manier warm gehouden. Ook mutsen heb je in vele verschillende soorten. In de hele koude landen worden de mutsen vaak van bont gemaakt, dit zorgt voor extra warmte. In de westerse landen waar het over het algemeen minder koud is dan bijvoorbeeld in Rusland, worden de mutsen vaak van wol of een andere stof gemaakt (vaak katoen in dat geval).

Petten worden tijdens vele verschillende gebeurtenissen en in het dagelijkse leven gedragen. Zij kennen de afkomst uit de Amerikaanse sporten als honkbal en basketbal. Er zijn in principe twee verschillende petten te onderscheiden. De snapbacks en de truckerpetten. De snapbacks zijn te herkennen aan de platte klep aan de voorkant en de verstelbare achterkant. De trucker pet heeft een ronde klep aan de voorkant en is vaak ook te verstellen aan de achterkant. Een snapback kopen is tegenwoordig heel eenvoudig en je hoeft er niet meer per se voor naar de winkel, dit omdat zij verstelbaar zijn aan de achterkant en iedereen met een groot of klein hoofd ze kan dragen.

http://www.snapbacks.nl/