Artlandish concepts
Image default
Arts / Photography

Kosten besparen binnen je bedrijf

Heb je een eigen bedrijf, dan heb je altijd te maken met geld. De financiën zijn misschien niet het leukste gedeelte van het werk, maar het is wel belangrijk om in de gaten te houden. Bij een bedrijf komen nu eenmaal bedrijfskosten, dit is nu eenmaal nodig om geld te kunnen verdienen. Ook als het bedrijf goed loopt en er geen grote geldproblemen zijn, kan het verstandig zijn om kritisch te kijken naar de financiën.

 

De eerste tip die we willen geven is daarom ook: kijk kritisch naar het geld dat je bedrijf uit gaat. De meeste bedrijfskosten zijn nu eenmaal nodig, daar is niets aan te doen, maar vaak zijn er ook kostenposten die makkelijk omlaag kunnen. Dit kan komen door onnodige aankopen, of aankopen waarvan de prijs onnodig hoog is. Mocht je zelf weinig verstand hebben van financiën, huur dan iemand in die de financiële rapportage weer op orde kan brengen.

 

De tweede tip is om te zorgen voor flexibele werkplekken. Heb je een aantal werknemers in je bedrijf, maar zijn die niet elke dag aanwezig? Dan is het ook helemaal niet nodig om iedereen een eigen vaste bureau te geven. Richt een aantal flexplekken in, die iedereen kan gebruiken. Hierdoor kun je vaak iedereen kwijt in een kleinere ruimte. Dit scheelt je veel huurkosten voor het pand dat je gebruikt.

De derde tip is om kritisch te kijken naar wat je allemaal print. Een printer zelf is meestal niet zo duur, maar de inkt is wél prijzig. Tegenwoordig gaan de meeste dingen digitaal, dus printen is vaak niet nodig. Toch doen mensen het nog veel, waarschijnlijk vanuit gewoonte. Ook documenten die ondertekend moeten worden, hoeven niet meer geprint te worden als je gebruik maakt van een digitale handtekening. Dit is tegenwoordig makkelijk te regelen met speciale software die er voor zorgt dat je online een handtekening kunt zetten.