Artlandish concepts
Image default
Arts / Photography

Geschiedenis van de radio

De radio bestaat al heel lang. In het begin maakte de radio een moeizame ontwikkeling door. Het is vandaag erg lastig te zeggen wie de radio het eerste heeft uitgevonden, omdat verschillende mensen op hetzelfde moment bezig waren met het uitvinden van de radio. Zo kwam het dat verschillende mensen verschillende delen van de radio hebben uitgevonden. Er is daarom niemand die genoemd kan worden als uitvinder van de radio. De enige naam die in het verband van het uitvinden van de radio kan worden genoemd is Heinrich Hertz. Heinrich Hertz had in 1887 de basis gelegd voor het ontwikkelen van de radio toen hij ontdekte hoe je elektromagnetische radiogolven op kon wekken en te kunnen ontvangen.

Sindsdien is het een lange weg geworden toen de eerste radiostations kwamen. Vanaf 1887 duurde het meer dan twintig jaar voordat de eerste radio uitzending werd gehouden. In Nederland ontstond in 1919 in Den Haag het eerste radiostation. Daarna werden er in aanloop naar de oorlog steeds meer toepassingen met de radio bedacht. In 1933 werd de eerste auto verkocht waar je een radio in kon hebben. Zo ontwikkelde de radio zich door tot aan de 21e eeuw.

Eind twintigste eeuw kwam het internet op. Rond tweeduizend is zo de internet radio ontstaan. De internetradio zette zo alle op zijn kop. Aan het begin had niet iedereen internet waardoor er niet ineens meer radio via internet werd geluisterd maar toen internetgebruik toenam nam het gebruik van internet radio ook toe. Radio luisteren via internet is zo steeds populairder geworden.

Radiostations worden nu ook steeds minder populair. In 2016 en in 2015 liepen de radio inkomsten uit advertenties en voor radio’s steeds verder terug. Radiostations moeten daarom steeds nieuwe manieren vinden om geld te krijgen. Zo organiseert radio 538 live festivals en biedt ook andere diensten aan.

http://www.radioguide.fm/