Artlandish concepts
Image default
Arts / Photography

Coding en marking

Coding and marking, wat is het nu eigenlijk? Het klinkt allemaal heel vaag en ingewikkeld, maar eigenlijk kom je er bijna dagelijks mee in contact. Het heeft namelijk te maken met het coderen van bepaalde producten. Ze zorgt er hiermee voor dat barcodes, maar ook andere soort codes, op producten worden gedrukt. Dit zorgt ervoor dat je de producten uit elkaar kunt houden, terug kunt vinden, maar ook informatie over kunt verkrijgen.

Het meest bekende voorbeeld is in de supermarkt. Alle producten zijn bedrukt met een houdbaarheidsdatum. Als dit niet zou gebeuren, dan zouden de supermarkten zelf continu in de gaten moeten houden welke producten al te lang in de schappen liggen en niet meer verkocht mogen worden. Dit is niet te doen en daarom wordt deze manier van coderen gebruikt. De andere vorm van coderen die je tegen komt in de supermarkt is de barcode. Dit is de streepjescode die bij de kassa gescand wordt. De computer van de kassa weet dan meteen welk product dit is en geef de prijs van het product aan. Het wordt niet alleen gebruikt voor de prijs, maar ook om de voorraden in de gaten te houden. De computer onthoudt namelijk welke producten er verkocht worden en zo kunnen ze weten hoeveel items er verkocht zijn van een bepaald product en hoeveel er dus nog over horen te zijn.

Ook kabels worden vaak gecodeerd. Je kunt je wel indenken dat bij de bouw van een gebouw, heel veel kabels gebruikt worden. Die lijken allemaal een beetje op elkaar en het is heel belangrijk om ze nog goed uit elkaar te kunnen houden. Niet alleen op het moment van de bouw, maar ook tientallen jaren later. Niemand kan dat onthouden en daarom worden de kabels gecodeerd met een kabel printer. Zo weet je van elke kabel wat het is en waar het voor dient.

https://www.kba-metronic.com/nl/