Artlandish concepts
Image default
Arts / Photography

Alless voor een 3D-printer

Je hoort er tegenwoordig steeds meer over, 3D-printers. Maar wat is een 3D printer nou eigenlijk en wat heb je er voor nodig? Kun je het zelf gebruiken of is het alleen voor bedrijven weggelegd?

Een 3D-printer is eigenlijk een soort minifabriek die terplekke dingen kan uitprinten. Dit gebeurt alleen niet met inkt en wit papier maar met bepaalde supplementen die speciaal zijn gemaakt voor 3D-printers. Waar de meeste mensen aan denken bij een 3D-printer aan de ‘’slagroomspuit-techniek’’, is dit zeker niet de enige 3D-print techniek. Er bestaan daarom ook verschillende soorten 3D-printers, die verschillen in soorten, maten en prijzen. Deze prijzen kunnen variëren van enkele honderden euro’s tot enkele honderdduizenden euro’s. Hiermee wordt er onderscheid gemaakt tussen de printers voor de gene thuis, hobbyisten, en de professionele printers voor bedrijven.

De verschillende 3D-print technieken maken gebruik van specifieke materialen. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld nylon, PLA-kunststof, maar ook metaal, chocolade, keramiek, papier, hout en glas. Sommige 3D-printers kunnen meerdere materialen tegelijkertijd printen, dit wordt voornamelijk gebruikt voor professionele doeleinden. Er zijn bepaalde bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van de supplementen die nodig zijn om met een 3D-printer. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld ABS, ABS-X, D-limonene, Carbon of Flex 45/65. Deze supplementen zijn dan ook nog weer te krijgen in verschillende maten en kleuren.

Zoals genoemd zijn er vele verschillende 3D-printers, die uiteenlopen met de prijs van deze. De wat goedkopere 3D-printers worden vaak gebuikt voor hobbyisten. Over het algemeen kunnen hier voornamelijk kleinere objecten mee gemaakt worden. De meest gebruikte supplementen hiervoor zijn daarom ook ABS, kunststof waar ook LEGO van wordt gemaakt, en PLA, een biologisch afbreekbare stof.

Wat we niet weten is dat er al sinds 1989 gebruikt wordt gemaakt van een 3D-printer. Dit ging echter wel op een iets andere wijze, maar het was een 3D-printer. Het idee er achter is dat er voorwerpen gemaakt worden doormiddel van een laser die verschillende dunne laagjes creëert en er op deze wijze een voorwerp tot stand komt. Het werd toen die tijd echter voornamelijk gebruikt om prototypes te maken voor verschillende producten.

https://www.3dfilament.supplies/